IKC De Parel
IKC De Parel
Drachten
Voor IKC De Parel in Drachten was het een uitdaging om de groei in haar leerlingenaantal op te vangen. Het schoolgebouw waarin ze zaten werd te krap en de behoefte ontstond om het bestaande gebouw te vervangen door nieuwbouw.
Wij kregen het volledige vertrouwen om een ontwerp te maken voor een duurzaam gebouw met voldoende ruimte. In het ontwerp werd vooruitgedacht op toekomstige veranderingen en functionaliteiten. De gebruikers (leerkrachten, ondersteuners en leerlingen) kregen veel ruimte om hun input te geven. Zo ontstond een schoolgebouw met multifunctioneel ruimtegebruik. Architect Walter Kemperman vertelt hoe het karakteristieke gebouw, dat naadloos past in de groene omgeving, tot stand is gekomen.
Multifunctionele ruimtes
Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw was het van groot belang dat er voldoende ruimte zou zijn voor het groeiende aantal leerlingen. Door de grenzen van het bestemmingsplan op te zoeken, is er zoveel mogelijk vloeroppervlak in de school voor onderwijs gecreëerd.
Daarnaast moesten er qua functies een kinderopvang en gymlokaal aan worden toegevoegd. De gymzaal is ontworpen met een eigen ingang. Zo is het gebouw ook toegankelijk voor verenigingen en buurtbewoners.
Ruimtelijk en overzichtelijk
We hebben bedacht om een grote centrale ruimte als hart van de school te maken. Alle groepen staan via dit centrale hart met elkaar in verbinding. Dit maakt het heel ruimtelijk en overzichtelijk. In deze grote hal komt ook lekker veel daglicht naar binnen. Rondom de hal zijn leerpleinen ingericht waar met groepjes gewerkt kan worden. Als buitenste laag heb je dan de klaslokalen. De visie op het gebruik van het centrale deel is ‘van reuring naar rust’. Je kunt het geheel zien als een soort schil die van binnen naar buiten steeds rustiger wordt: van centrale hal naar leerpleinen en tenslotte de klaslokalen. De mooie tribunetrap nodigt uit tot weekvieringen en andere bijeenkomsten. En kinderen kunnen er hun pauze doorbrengen als het slecht weer is.
Circulaire materialen
We hebben voor zowel de binnen- als buitenkant circulaire materialen gebruikt waaronder de houten gevel. Met vorm en materiaal is er ook rekening gehouden met de natuur om de school heen. Dit geeft rust en ruimte. Bij een goed ontwerp komt zoveel meer kijken. Kinderen zijn van zichzelf al best druk, vandaar dat er voor een rustig kleurenpallet is gekozen. Een leuk detail is dat in de buitengevel kleine witte cirkels als een soort pareltjes verwerkt zijn. Die verwijzen naar de naam van de school. De witte lijnen in de kozijnen brengen eenheid in het geheel en geven het gebouw een eigen karakter.
Toekomstbestendig gebouw
Uiteindelijk is het een heel open en multifunctioneel gebouw geworden. De school heeft nu volop ruimte en vrijheid om invulling te geven aan haar huidige en toekomstige onderwijsconcepten. Met recht een gebouw van ‘lasting quality’. Volledig in lijn met onze visie als architectenbureau.
‘Het multifunctionele gebouw biedt vrijheid en ruimte voor vernieuwende onderwijsinzichten en toepassingen.’
Walter Kemperman
architect – partner
Project informatie
- Opdrachtgever Noorderbasis