BOEKELO DE ZWEEDE 3469 6D a - kopie

MFA De Zweede

MFA De Zweede
Boekelo

In het pittoreske Boekelo heeft bct architecten, onder leiding van bct architect Renzo Pavanello, een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het 'Multi Functionele Accommodatie' (MFA) De Zweede. Het gebouw, met de typische ‘’boerderij’’-vorm, is gelegen op het gemeentelijke sportpark 'De Zweede' aan de Boekelosestraat en fungeert als het centrale thuis voor diverse clubs en verenigingen, waar sport, cultuur en samenleving naadloos samenkomen.

Eén gebouw voor diverse activiteiten

Het initiatief voor MFA De Zweede kwam vanuit de gemeenschap zelf. Het doel was duidelijk: één gebouw voor diverse activiteiten; een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Boekelo, Usselo, en Twekkelo. Om de sociale samenhang en het verenigingsleven te stimuleren en te versterken.

De betrokkenheid ging verder dan het ontwerp

Het kenmerkende ontwerp van MFA De Zweede is het resultaat van zorgvuldige planning en nauwe samenwerking met de gemeenschap. De betrokkenheid van bct architecten ging daarbij verder dan het ontwerp.

Renzo: "Met name over de financiële haalbaarheid van het plan hebben we intensief met alle gebruikers gespard. Welke mogelijkheden zijn er, welke fasering zou je kunnen volgen, etc. Er heeft uitgebreide afstemming plaatsgevonden met omwonenden en de welstandscommissie (Oversticht) over het ontwerp van de hal, maar ook over de inpassing ervan in het omringende buitengebied."

In 2 fasen gerealiseerd

Het gebouw is vervolgens in 2 fasen gerealiseerd. De eerste fase omvatte de kantine, kleedkamers en fysio. In de tweede fase werd het complex uitgebreid met een ruime sporthal en extra kleedkamers. Renzo benadrukt het belang van deze gefaseerde aanpak: "Er was geen budget om het project in één keer te realiseren, daarom hebben we het project in twee fasen verdeeld. Tijdens het ontwerpen én realiseren van de eerste fase hebben we rekening gehouden met de tweede fase. Zo konden beide delen zowel qua functie als vormgeving naadloos in elkaar overgaan. "

Buitengewone participatie van de lokale bevolking

Opvallend aan dit project is de buitengewone participatie van de lokale bevolking. Vele inwoners en gebruikers hebben actief bijgedragen aan de haalbaarheid, het ontwerp en de realisatie. Zij hebben niet alleen ideeën aangedragen, maar ook praktische bijdragen geleverd, variërend van technische tekeningen tot financiële steun. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een 'samenkomsthuis' dat de inwoners van Boekelo verbindt.

Vormgeving en duurzaamheid

Het architectonische ontwerp van MFA De Zweede weerspiegelt de identiteit van Boekelo als een verzameling van boerderijen. Het dakontwerp, geïnspireerd op een typisch Twentse boerderij, geeft een karakteristieke uitstraling en geeft veel ruimte voor zonnepanelen, waardoor duurzaamheid een integraal onderdeel is van het ontwerp.

Materialen en verbinding met het landschap

De materialen die gebruikt zijn, zijn bewust en met zorg gekozen. Gemaakt van baksteen en duurzame metalen beplating, integreert het complex zich naadloos in het landschap van Boekelo. Het ontwerp en de bakstenen zorgen zo samen voor een verband met de omgeving. Het doet direct denken aan de boerderijen die traditioneel in dit gebied voorkomen. Daarbij zorgen de grote ramen aan de noordkant voor overvloedig daglicht. Ideaal voor sportactiviteiten, terwijl hinderlijke directe zonnestralen worden vermeden.

Het complex weerspiegelt de verbondenheid van de gemeenschap

Met zijn unieke ontwerp, duurzaamheid en sterke band met de lokale gemeenschap, staat MFA De Zweede Boekelo als een levendig symbool van wat mogelijk is wanneer architectuur en participatie hand in hand gaan. Renzo vat het treffend samen: "Dit gebouw is niet alleen architectuur; het is een gedeelde droom die werkelijkheid is geworden."Het resultaat is een gebouw en plek waarin ontmoeten, binnen- en buitensporten, kantine, muziek, fysiotherapie, kinderopvang zijn gehuisvest. MFA De Zweede is daarmee meer dan een architectonisch hoogstandje; het is een ‘samenkomsthuis’ voor Boekelo geworden, waar de diversiteit van activiteiten de verbondenheid van de gemeenschap weerspiegelt.